Ok
NL FR

1. De juiste temperatuur

Om een abdijbier optimaal te proeven, drink je het het best op keldertemperatuur, d.w.z. 7 à 8°C.

2. Het juiste glas

Schenk je Grimbergen steeds uit in een kelkglas, zoals het typerende Grimbergen glas, zodat de smaken optimaal vrijkomen. Zorg voor een glas dat goed proper is – zonder zeepresten die het schuim aantasten – en goed droog is.

3. Schuin uitschenken

Het moeilijkste aan het uitschenken is het krijgen van een mooie schuimkraag. Houd het glas eerst schuin in een hoek van 45 graden om te vermijden dat er teveel schuim in het glas komt. Schenk het bier rustig in tot je ongeveer de helft hebt uitgeschonken.

4. De schuimvorming

Schenk de rest van het flesje uit terwijl je je glas rechthoudt. Het bier wordt zo minder voorzichtig uitgeschonken, waardoor je een mooie schuimkraag krijgt. Als je merkt dat je niet voldoende schuim krijgt, kan je dit altijd wat bijsturen door de afstand tussen het flesje en je glas te vergroten.
Bij een bier dat hergist is op fles, zoals Goud of Tripel, kan je de gist mee uitschenken als je houdt van wat meer bitterheid. Verkies je een zoeter en zachter bier, dan kan je de gist in het flesje laten.

5. Oefening baart kunst

Ieder bier heeft zijn eigen moment waarop je het best van schuin uitschenken overgaat naar het recht houden van je glas.
Bieren met hergisting op fles, zoals Tripel en Goud, hebben een hoger CO² gehalte, wat zorgt voor meer schuimvorming. Schenk deze bieren dus wat rustiger uit.