Ok
NL FR

1. De voorbereiding

Om een bier optimaal te proeven, moet je vermijden dat je smaak door iets anders wordt beïnvloed. Spoel daarom goed je mond met water of eet wat droog brood voor het proeven of tussen twee bieren in.
Begin ook steeds met het bier met het minste alcohol en zo verder naar het zwaarste bier. Zet voor ieder bier een proper glas klaar, zonder zeepresten.

2. Kijken

Schenk het bier uit en kijk aandachtig. Wat is de kleur van het bier en het schuim: licht of donker? Donker wijst op het gebruik van donkere mout, zoals de karamelmout in Grimbergen Dubbel of Optimo Bruno. Deze werd verhit en gekarameliseerd en dankt daaraan zijn bruine kleur en karamelsmaak.
Is het bier helder of troebel? Een troebel uitzicht wijst vaak al op hergisting op fles, zoals bij een Grimbergen Goud of Tripel. Bij het afvullen werd opnieuw wat suiker en gist aan het flesje toegevoegd. De gist blijft dan op de bodem liggen, wat je bier wat troebeler kan maken als je dit mee uitschenkt.

3. De geur

Ruik het bier eerst zonder te walsen om de dominante geur te bepalen. Dit is de eerste geur die je ruikt en bestaat meestal uit de typische geur van de huisgist en hop- en moutcombinaties. In Grimbergen Dubbel en Optimo Bruno ruik je de karamel van de karamelmout, terwijl je bij Grimbergen Goud het hoppige karakter meteen ruikt.
Wals hierna met het glas (rustig ronddraaien) om de “secundaire geuren” te laten vrijkomen. Dit zijn de subtielere geuren; de fruitige en kruidige aspecten. Deze ruik je duidelijk bij een Grimbergen Blond of Tripel.

4. Het proeven

Bij een bier kan je zoet, zuur en bitter proeven: zoet en zuur proef je op je tong zolang je het bier in je mond houdt, terwijl je de bitterheid proeft bij het doorslikken.
Neem een slok Grimbergen en neem de tijd om de zoete en zure smaken te proeven. Rol het bier goed over je tong. Bij een Grimbergen Blond proef je een goede balans tussen zoet en zuur, terwijl bij Grimbergen Dubbel of Optimo Bruno het zoete van de karamelmout meteen duidelijk is.
Slik het bier daarna door om de bitterheid van de hop te proeven. Dit proef je bv. duidelijk bij een Grimbergen Goud.

5. Het mondgevoel

Dit is als het ware de textuur van het bier, hoe het aanvoelt.
Grimbergen Tripel (9%) en Optimo Bruno (10%) hebben het hoogste alcoholgehalte van de Grimbergen bieren. Het zijn zeer volle bieren, wat zorgt voor een intensere smaak en een opwarmende, ronde afdronk.
Grimbergen Blond (6,7%) en Dubbel (6,5%) zijn vol, maar meer doordrinkbaar en hebben een lichter mondgevoel.
Grimbergen Goud is het meest prikkelende bier, door de hogere dosis hop en het hogere koolzuurgehalte.

6. De nasmaak

Na het doorslikken blijft de nasmaak achter – een belangrijke stap bij het proeven. De duur van de nasmaak zegt veel over de volheid van het bier. Ook hopbitterheid proef je nog goed na en deze hoort in balans te zijn en dus niet wrang.
Grimbergen Blond (6,7%) en Dubbel (6,5%) zijn goed doordrinkbaar met een kortere nasmaak, terwijl Goud (8%), Tripel (9%) en Optimo Bruno (10%) langer blijven nazinderen door het hogere alcoholgehalte. Bij een Grimbergen Goud proef je duidelijk de hopbitterheid in de nasmaak, zonder dat deze wrang wordt.

Grimbergen Belgie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren. Door op 'Ik ga akkoord' te klikken gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies, alsook met de privacy statement voor het gebruik van deze website. Door op 'Ik wil meer weten' te klikken kunt u kennis nemen van de Cookie & Privacy Statement.